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Dear Sir

EDl2O1715 Accounting Policies and Accounting Estimates

We are pleased to comment on the above Exposure Draft (the ED). Fottowing consultation
with the BDO networkt, this letter summarises views of member firms that provided

comments on the ED.

We agree with the Board's decision to ctarify the definition of accounting poticies and the
interretation of accounting poticies and accounting estimates. We atso agree that the
definition of changes in accounting estimates shoutd be replaced by the definition of
accounting estimates.

However, we disagree with the addition of 'measurement bases' to the definition of
accounting poticies. A change in measurement basis is an exampte of a change in accounting
poticy. The proposed definition coutd therefore inappropriatety resutt in certain changes in
presentation failing to be accounted for as changes in accounting poticy.

We atso disagree with the identification of the choice of cost formutas as an example of an

accounting poticy. ln our view, the apptication of FIFO or weighted average cost represents
an accounting estimate, in the apptication of the accounting poticy that is required by IAS 2

which is to measure inventory at the lower of cost and net reatisabte vatue.

Our responses to the questions in the ED are set out in the attached Appendix.

We hope that you witt find our comments and observations hetpfut. lf you woutd like to
discuss any of them, ptease contact me at +44 (0)20 7893 3300 or by email at
abuchanan@bdoif ra. com.

Yours faithfutly,

Andrew Buchanan

GIobaI Head of IFRS
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Appendix

Question 1 - The Board proposes clarifying the definition of accounting policies by
removing the terms 'conventions' and 'rules' and replocing the term 'bases' with the
term'measurement bases' (see parograph 5 and paragraphs BCi-BC8 of the Basis for
Conclusions).

Do you agree with this proposed omendment? Why or why not? lf not, whot do you
propose and why?

We do not agree with the addition of 'measurement bases'; however, we agree with the
ctarifications of removing the terms'conventions' and'rules'.

We disagree with the addition of 'measurement bases' to the definition of an accounting
poticy because we betieve it is unnecessary. While we agree that a change in measurement
basis (for exampte, from depreciated cost to fair value) is a change in accounting poticy, the
measurement basis apptied by an entity represents the principle and practice that the entity
fottows. Consequentty, a change in measurement basis is an exampte of a change in
accounting policy, in the same way as (for exampte) a change in the way income and/or
expenses are presented in an entity's primary financial statements is a change in poticy.

We agree with the removal of 'conventions' and 'rutes' from the definition of accounting
policies. However, we do not agree with the reasoning in paragraph BC5 of the Basis for
Conctusion for their removat, which is because their meanings are not ctear and because
these terms are not used etsewhere in IFRS Standards. We agree it is preferable if terms are
used etsewhere in IFRS Standards, as this assists in maintaining consistency. However, the
meanings of 'conventions' and 'rules' are clearty defined in the Engtish language and so we
disagree with the assertion that the meanings of these terms and not ctear.

Our agreement with the proposal to remove 'conventions' and 'rutes' is for other reasons.

Conventions are defined as a way in which something is usuatty done. We betieve an
accounting poticy shoutd not be devetoped or apptied on the basis of a particutar
approach being the way in which something is usualty done, because this might not be
the most appropriate approach for a particular entity. Consequentty, we agree with
the removal of this term.

Rules are defined as one of a set of expticit or understood regutations or principtes
governing conduct or procedure within a particutar area of activity. Since rutes are a
subset of principtes it is appropriate to retain onty 'principtes' in the definition of
accounting poticies.

We betieve the retention of 'principtes' and 'practices' is appropriate based on their
definitions. A principles is defined as a fundamental truth or proposition that serves as the
foundation for a system of betief or behaviour for a chain of reasoning, and a practice is
defined as the actual apptication or use of an idea, betief, or method, as opposed to theories
relating to it. Therefore, the inctusion of only principtes and practices covers the
devetopment of the foundation of an accounting poticy as wetl as the apptication of that
accounting poticy.
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Consequentty, we believe that the definition of an accounting poticy shoutd be:

Accounting policies are the specific principtes and practices applied by an entity in
preparing and presenting financiaI statements.

Question 2 - The Board proposes:

(a) clarifying how occounting policies and accounting estimates relate to each other, by
explaining that accounting estimotes are used in opplying occounting policies; and

(b) odding a definition of accounting estimates and removing the definition of o change
in accounting estimate (see parograph 5 ond paragraphs BC9-8C16 of the Basis for
Conclusions).

Do you ogree with these proposed amendments? Why or why not? lf not, what do you
propose and why?

(a) We agree with ctarifying how accounting poticies and accounting estimates retate to each
other by inctuding in the definition of an accounting estimates that accounting estimates are
used in apptying accounting poticies.

(b) We agree with adding a definition of accounting estimates and removing the definition of
a change in accounting estimates.

Question 3 - The Board proposes clarifying that when an item in the financiol
stotements connot be measured with precision, selecting an estimation technigue or
valuation technique constitutes making an accounting estimate to use in applying on
accounting policy for that item (see parograph 32A and paragroph BCl8 of the Basis for
Conclusions).

Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? lf not, whot do you
propose ond why?

We agree with the ctarification that, when an item in the financia[ statements cannot be
measured with precision, an accounting estimate is used in apptying the accounting poticy for
that item.

Question 4 - The Board proposes clarifying thot, in applying IAS 2 lnventories, selecting
the first-in, first-out (FIFO) cost formula or the weighted average cost formula for
interchongeable inventories constitutes selecting an accounting policy (see paragroph
328 ond paragrophs BC|9-8C20 of the Basis for Conclusions).

Do you agree with this proposed omendment? Why or why not? lf not, what do you
propose and why?

We do not agree, and consider that the proposed amendment is inconsistent with IAS 2.



We disagree with the Board's conctusion in BC19 that the selection of one of the two cost
formutae in IAS 2 is not an attempt to estimate the actual flow of those inventories. We note
that IAS 2.9 requires that inventories:

'...sha[[ be measured at the tower of cost and net realisabte value.'

This links to the requirement in IAS 2.23 that

'The cost of inventories of items that are not ordinarily interchangeabte and goods or
services produced and segregated for specific projects shatl be assigned by using
specific identification of their individual costs.'

For other inventories, IAS 2.25 requires that their cost:

'...shat[ be assigned by using the first-in, first-out (FIFO) or weighted average cost
formuta...'

We do not betieve that this represents a free choice, nor that the apptication of FIFO or an
average cost formula represents an accounting poticy choice. lnstead, we consider that an
entity does not have an accounting poticy choice for inventory, with inventory being required
to be measured at the lower of cost and net realisabte value (lAS 2.9 - see above).

For inventories covered by IAS 2.25, it fottows that the approach setected (FIFO or an average
cost formula) witt be the approach which is estimated most ctosety resutts in the entity
comptying with the requirement in IAS 2.9, and therefore most closety resutts in amounts
recorded in the financial statements reftecting the actual ftow of inventories.

We atso note the Board's amendment, in 2003, of IAS 2 to eliminate the LIFO method. IAS

2.8C10 notes that:

'The LIFO method treats the newest items of inventory as being sotd first, and
consequentty the items remaining in inventory are recognised as if they were the
otdest. This is generatly not a reliable representation of actual inventory f lows.'

It foltows that the FIFO and average cost formuta methods were retained because they are
both capabte of providing a retiable representation of actual inventory ftows. We note that
this is referred to in paragraph BC20 of the ED, but we disagree with the Board's assertion
that:

'....FlFO and weighted average cost both reflect equalty reatistic cost ftow
assumptions for ordinarity interchangeabte items.'

ln contrast, and as noted above, in our view an entity witt appty either FIFO or weighted
average cost, selecting the approach that it estimates witl best resutt in it comptying with the
requirement to measure inventory at the tower of cost and net realisable vatue.

Question 5 - Do you hove any other comments on the proposals?

We do not have any other comments on the proposats.


